4 ное., 2014 | admin | No Comments

Тежката борба на едно дете с рядка болест

Една история на многодетна самотна майка, бореща се с тежкото заболяване на детето си

В живота има и много тъжни разкази за житейските драми на хората. Една такава история е за тежката борба на една самотна майка с три деца и за съдбата на едно от децата й, болно от рядко генетично заболяване.

Тя е само на 10 години и се казва Надка. Обича да рисува и да си играе с животни. Както всички деца, и Надка си има мечти, но те не са свързани с това да има последния модел смартфон или таблет, защото тя е различно дете.

„Мечтая си най-сетне да се оправя, да нямам тези проблеми“, споделя детето.

Тя страда от екстрофия. Това е рядка и тежка аномалия, която е свързана с липсата на предна коремна стена. Лекарите не успяват да видят увредения плод и майка й разбира за тежката малформация непосредствено след раждането й.

„Казаха, че по-добре да я оставя в дом, да не я гледам, защото може да развие рак. Просто е било безсмислено. Има много такива деца, изоставени по домовете, защото те ги насърчават още от родилното, а майките ги плашат да си изоставят рожбите, с което не съм съгласна. Трудността е голяма, но всеки, който се наеме да бъде майка и баща, знае каква отговорност трябва да носят. Няма значение дали детето им е здраво или болно. То е дете и има право да живее. Има право да бъде с майка си“, споделя майката Славка Павлова.

В безбройните опити на Славка да спаси малкото си момиченце тя прави поредната жертва. Оставя къщата си в с. Луково, за да може всеки един момент да разчита на бърза медицинска помощ. Мести се да живее в София, заедно с Надка и другите си две деца Ванеса и Мариян. Наред с борбата за оцеляване, започват и серии от тежки операции на малката Надка.

„Беше на годинка-годинка и половина, когато ние направихме първата операция през 2006 г. Оттогава до този момент ние ходим по мъките. Това са осем години. Аз не знаех, че плодът вътре в мен е увреден.

Гинеколожката, която следеше плода, не ми каза и когато навлязох в осмият месец, изведнъж ми се разкъса плацентата и детето се роди с тази диагноза“, допълва Славка.

Финансовите трудности допълнително вгорчават живота на Славка и трите й дечица. Между 70 стотинки и 3-4 лв. струва един катетър. Около 8-9 катетъра са необходими за самокатализация на Надка на ден.

Семейството живее с 350 лв, а катетрите за детето струват около 250.

Сестрата на Надето се казва Ванеса. След училище веднага се прибира вкъщи, за да помогне и да отмени майка си в домакинството. Тя е тийнейджър, но ангажиментите й са като на зрял човек.

„От училище веднага, когато се прибирам я взимам, за да не натоварва още повече майка ми и всяка вечер виждам болките на сестра ми. Просто не знам как издържат“, споделя Ванеса през плач.

Най-голямата мечта на Надето е да успее да се изправи на крака и да отиде на морето, където да поплува. Надява се, като порасне, да стане художник.

Източник: news7.bg

Write Reviews

Leave a Comment

Please Post Your Comments & Reviews

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

No Comments & Reviews